Lääkehoidon arviointi

Lääkehoidon arviointi on yksilöllinen lääkehoidon soveltuvuuden, tarpeen, tarkoituksenmukaisuuden ja taloudellisuuden arviointi. Arvioinnissa otetaan huomioon reseptilääkkeiden lisäksi myös itsehoitovalmisteet. Lääkkeiden annoksia arvioidaan yleisten hoitosuositusten lisäksi esimerkiksi verikokeiden tai verenpaine- ja verensokeritulosten perusteella. Alla olevassa taulukossa on esitetty lääkehoidon arvioinnissa huomioitavat asiat. Lääkehoidon kokonaisarvioinnin tekee laajan erityispätevyyden (35op) suorittanut proviisori.

Aloittamisesta sovitaan aina kirjallisesti potilaan kanssa, mutta aloitteen lääkehoidon arvioinnille voi tehdä esimerkiksi omainen tai kotihoito. Tämän maksullisen palvelun lopuksi potilas ja/tai hoitava lääkäri saa yksityiskohtaisen raportin perusteluineen lääkehoidon kokonaisuudesta.

arviointi.jpg

lääkehoidon arvioinnin vaiheet

Lääkehoidon arviointiin kuuluu aina potilaan alkuhaastattelu, jossa kartoitetaan lähtötilanne. Raportin tekemisen jälkeen lääkehoidon arvioinnin havainnot keskustellaan potilaan kanssa ja paikalla voi olla omainen tai esimerkiksi hoitaja. Mahdollisten muutosten vaikutus käydään läpi kontrollikäynnillä 1-2 kuukautta lääkehoidon arvioinnin tekemisen jälkeen.

 1. Palvelun tilaaminen ja aloitus
 2. Potilaan haastattelu (noin 30min)
 3. Raportin tekeminen
 4. Raportin purku potilaan kanssa (noin 30min)
 5. Kontrolli keskustelu (1-2kk purkutilaisuudesta)

laakityksen_tarkistus_merkki.jpg

lääkehoidon kokonaisarviointi.png

Lääkehoidon arviointi sopii kaiken ikäisille. Eniten palvelusta hyötyvät esimerkiksi monilääkityt tai lääkityksestä johtuvaa haittavaikutusta epäilevät potilaat. Yleisimpiä lääkkeiden aiheuttamia haittavaikutuksia ovat esimerkiksi:

 • huimaus
 • ummetus
 • suun kuivuus
 • väsymys

Lääkehoidon arvioinnin hyötyjä ovat esimerkiksi päällekkäislääkitysten poistaminen, haittavaikutusten väheneminen, potilaan sekä yhteiskunnan kustannusten pieneneminen ja lääkärillä lisäksi ajan säästö.

Lisätiedot ja varaukset

Jaakko Hartikainen
Proviisori, LHKA
tel: +358 44 768 1602
mailto: jaakko.hartikainen(a)siilinapteekki.fi
 
Siilinjärven 1. apteekki
Kuiluntie 8, 71800 Siilinjärvi
tel: +358 44 768 1603
mailto: asiakaspalvelu(a)siilinapteekki.fi
 

Hinta

 • 100-290€ (sis.alv 24%)
  • Lääkehoidon arvioinnin hinta määräytyy käytetyn ajan perusteella tuntiveloituksena 65€/h. Palvelun minimihinta on 100€ (sis.alv 24%). Palvelun maksimihinta on 290€ (sis.alv 24%).